Comunicate

Comunicat

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin intermediul Autoritatății Naționale Fitosanitară informează deținătorii de plantații pomicole despre oportunitatea efectuării tratamentelor fitosanitare în perioada de repaus vegetativ.
Tratamentele fitosanitare din perioada repausului vegetativ se execută numai după efectuarea lucrărilor de igienă culturală prin îmbăierea completă a coroanei şi a trunchiului pomilor.
Tratamentele fitosanitare se vor aplica în zilele însorite la temperaturi de peste + 4°C, +5°C, fără vânt, chiciură sau polei.

I. Astfel, pentru combaterea larvelor hibernante ale păduchelui din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), ouălor hibernante de afide, psylidae și acarieni la speciile semințoase (măr, păr, gutui, mosmon, etc) se recomandă utilizarea următoarelor produse de protecție a plantelor:
– Juvinal 10 EC = 0,1 % (15 litri/ha) sau
– Confidor Oil SC 004 =1,5% (22,5 1/ha) sau
– Nuprid Oil 004 CE = 1,5% (22,5 1/ha).
Dozele la hectar sunt calculate la un volum de 1.500 litri apă.

II. Pentru combaterea larvelor hibernante ale păduchelui din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), ouălor hibernante de afide, psylidae și acarieni la speciile sâmburoase (prun, cireș, vișin, cais, piersic, etc) se recomandă utilizarea următoarelor produse de protecție a plantelor:
– Juvinal 10 EC = 0,1 % (10 litri/ha) sau
– Confidor Oil SC 004 =1,5% (15 1/ha) sau
– Nuprid Oil 004 CE = 1,5% (15 1/ha).

Autoritatea Națională Fitosanitară recomandă efectuarea tratamentelor curative, dar și preventive, atât pentru reducerea surseleor de infecție, cât și pentru diminuarea potențialelor pierderi de recoltă (calitative și cantitative).
Pentru efectuarea tratamentelor se vor utiliza numai produse de protecţie a plantelor omologate în România, pentru cultură, agentul de dăunare și doza pentru care au fost omologate.
Toate produsele omologate se găsesc în baza de date PEST-EXPERT, care poate fi accesată la adresa: www.madr.ro/, Secțiunea “Fitosanitar”.

Comments are closed.

Arhiva

Webmail

Browser recomandat